1410 grunwald

– rocznik z przeszłości –

Zupy na odchudzanie

Monitory medyczne koszt

Jednym z mniej kalorycznych posiłków są zupy. Jednak bardzo dobrze w ich przypadku sprawdza się sformułowanie „zupa zupie nie równa”.

Aby zupa mogła zasłużyć na miano zdrowego posiłku, który sprzyja odchudzaniu, powinna przede wszystkim zostać przygotowana w domu. Niemniej ważne jest to z jakich składników została przygotowana.

Najlepszym wyborem są zdrowe, lokalne warzywa takie jak buraki, marchew, seler, pietruszka, por, szpinak, kalafior, czy brokuł. Nie trudno się domyślić, że korzystając z pełnowartościowych warzyw, najlepszym rodzajem zupy będzie jarzynowa, a także lekka zupa brokułowa, czy szpinakowa.

Odchudzający się powinni unikać przede wszystkim wysokokalorycznych dodatków takich jak wysokoprocentowa śmietana, czy duża ilość tłuszczów. Zdrowa zupa powinna charakteryzować się lekkością.

W jej skład powinny wchodzić wyłącznie warzywa. Należałoby ograniczyć także dodatki typu ryż i makaron, lub zastąpić je tymi pełnozbożowymi.

Właściwie przygotowane zupy sprzyjają odchudzaniu, ponieważ są syte, bardzo lekkostrawne, a dodatkowo dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze.

www.dream-craft.pl