1410 grunwald

– rocznik z przeszłości –

Warzywny koktajl porcją witamin

https://aspazja.pl/zabiegi/konsultacja-wenerologiczna

Koktajl warzywny to podstawa lekkostrawnej letniej diety. W szczególności dlatego, że smacznych, zdrowych i pełnowartościowych warzyw jest w tym okresie pod dostatkiem.

W szczególności warto zwrócić uwagę na takie warzywa jak pomidory, szpinak, kalafior, brokuły, czy seler naciowy, które doskonale sprawdzą się jako baza koktajlu warzywnego. Warzywa i przyrządzone z nich orzeźwiające napoje są bogatym źródłem żelaza, potasu i innych minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który w szczególności potrzebuje mikro i makroelementów podczas diety.

Koktajle warzywne są doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety, a także są bombą witaminową sprzyjającą sylwetce i urodzie. Zmiksowane warzywa można doprawić lekkimi przyprawami, w szczególności ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, czy papryką, zarówno tą słodką jak i ostrą, która dodatkowo przyspiesza metabolizm.

Koktajl warzywny powinien stanowić przynajmniej jeden posiłek dziennie podczas diety, ponieważ jest lekkostrawny, pożywny i dużo lepiej przyswajalny przez organizm w porównaniu z warzywami w standardowym wydaniu.