Sól i cukier – biała śmierć?
Sól i cukier to z jednej strony najczęściej używane w gastronomii produkty, a z drugiej – najbardziej szkodliwe. Termin „biała śmierć” powstał nie bez powodu. Choć trudno wyobrazić sobie smak potraw bez soli i cukru, warto ograniczyć ich spożycie – dla zdrowia. Sól jest bardzo ważna – zachowuje równowagę elektrolitową organizmu.
Kupując ją, należy zwrócić uwagę by była to sól kamienna, ziołowa lub morska. Tylko taka jest zdrowa. Popularna sól kuchenna, pozbawiona wszystkich mikroelementów, jest najzwyczajniej szkodliwa. Jej nadmiar najczęściej zatrzymuje wodę w organizmie, przeciąża nerki, ma swój udział w nadciśnieniu tętniczym.
Cukier powoduje nadwagę. Dodawany, podobnie jak sól, do większości posiłków spowolnia metabolizm, ale i jest odpowiedzialny za próchnicę. I co gorsza – uzależnia. Spożywany w dużych ilościach prowadzi do cukrzycy, a także podnosi poziom cholesterolu.
Zamiennie warto sięgać po melasę, miód lub cukier trzcinowy, a także popularną ostatnio stewię.