Soja na tysiąc sposobów

dlamlodych.jakielokaty.com.pl Profesjonalne szkolenia ciągłe farmaceutów stacjonarnie

Najbardziej popularną rośliną wśród wegetarian, jest należąca do gatunku bobowatych soja. Jest ona powszechnie uważana za sprawdzone, wartościowe zastępstwo białka, zawartego w produktach mięsnych.

Soję możemy więc spotkać pod postacią kotlecików, parówek, szynek, czy pasztetów. Ciekawym pomysłem na przyrządzenie wegetariańskiego smakołyku, którego rodowód wywodzi się z typowo mięsnego jadłospisu, jest pasztet sojowy.

Na temat tego dania stworzono już niejedną wariację, dlatego każdy może wśród nich znaleźć coś smacznego dla własnego podniebienia. Pasztet sojowy z dodatkiem ciecierzycy oraz soczewicy, czyli tak zwane 3 ziarna; pasztet sojowy z koperkiem lub z pieczarkami to tylko niektóre spośród wielu propozycji.

Amatorzy kuchennych rewolucji i eksperymentów mogą również z powodzeniem spróbować stworzyć własną wersję pasztetu wegetariańskiego, zawierającego ulubione dodatki. W każdej wersji pasztetu sojowego przydadzą się jednak z pewnością takie przyprawy jak czosnek, pieprz, sól ziołowa lub morska, dodatek koncentratu pomidorowego, a także otręby, aby konsystencja potrawy była bardziej zwarta.

Ośrodek Trigger
Dieta / przez

Post Author: Radek