Niebanalne naleśniki

www.desig-n.pl

Naleśniki to danie stare jak świat i do dzisiaj popularne w wielu krajach. A może by tak spróbować zmodyfikować kulinarnie ten znany, żeby nie powiedzieć pospolity smak, tak by powstało nowe, oryginalne danie naleśnikowe? Dobrą, bo innowacyjną propozycją mogą okazać się w tym przypadku naleśniki wegetariańskie z falafelem.

Falafel to egipskie kulki/kotleciki smażone, składające się najczęściej z ciecierzycy i sezamu, z dodatkiem przypraw. W krajach egipskich, falafele podaje się zawinięte w pitę, traktując jako wegetariańską wersję kebabu.

Dodatkiem do tych kotlecików są warzywa takie jak, bakłażan, czerwona cebula, czerwona papryka, cukinia, pietruszka. Chcąc uzyskać wyjątkowo świeży smak, warto pokusić się również o dodanie do potrawy cytryny oraz mięty.

Innym pomysłem na oryginalne danie naleśnikowe, tym razem w wersji słodkiej, jednak znacznie mniej tuczącej, są naleśniki z kwaskowatymi jabłuszkami oraz syropem klonowym (mały akcent zapożyczony z tradycyjnych amerykańskich pancakes). Z tej słodkiej wersji szczególnie zadowolone będą dzieci.